Разделяй и владей

Графит на къща на рода Вачковски в с. Брегаре ©  Рошковеца

Виждали ли сте надписи като този на снимката? Малко от тях са останали. Този го снимах в Брегаре прееди години, но още си стои. И по-добре. Знаете ли какво гласи надписът на паметника в някогашния концлагер „Дахау“ до гр. Мюнхен, Германия? „На мъртвите – за почит, на живите – за да напомня.“ Дано Вачковци да не заличат надписа в Брегаре. Да се помни.

За да знаят хората как е насаждана изкуствена омраза. Думата „кулак“ на руски означава „юмрук“. В България навлиза  с марксистко-ленинската дивотия след 1944 г. Кулаци са наричали заможните селяни, притежаващи много земя (или поне сравнително повече от останалите) и/или различни занаятчийски или търговски работилници и в повечето случаи са наемали хора, които да работят за тях. Руските мащаби можете да си ги представите. Брегарските също. И понеже каквото е било в Съветския съюз, същото е трябвало да бъде и у нас, в България също започва „разкулачване“ . Пресметнете какви кулаци е имало в село с население около 2 500 души, чиято обща земя е около 20 000 декара. Но това не пречи на дивотията. И да няма кулаци – трябва да се намерят, отгоре е казано да се поведе борба с тях, намирайте и ги борете, иначе ще питат защо се бездейства и ще ни съдят за контрареволюция и саботаж. Няма „няма“. И пр.

Ще кажете, че съм роден 40 г. след тези събития и не мога да съм много наясно. Така е. Разказите на стари хора, докато си пием ракията, не са най-достоверния извор на информация. Затова, за да не съм голословен, публикувам документ от Държавния архив, в който са описани хората в Брегаре, притежаващи над 120 декара земя към 1943 г., една година преди идването на народната власт.

Кликнете върху снимката, за да я видите в пълен размер.

Всичко 18 (осемнадесет) души. Дребна подробност е, че те имат по много наследници и земята се раздробява. Но това не е важно. И понеже основният поминък тогава е бил земеделие и имуществото е било предимно земя и добитък, публикувам и официален списък на хората, притежаващи дойни крави и биволици по същото време:

Кликнете върху снимката, за да я видите в пълен размер.
Кликнете върху снимката, за да я видите в пълен размер.

Общо 65 крави и 6 биволици в село с 2500 души население. Богатство. Голямо разкулачване е било. Нямало е обаче мърдане, чаталът е бил на врата, трябвало е да го има. Но подобни безумия не бива да се случват никога повече. От него до наши дни за спомен е останал графит от неизвестен автор. Засега споменът и графитът имат ефект. Хората не вярват на глупостите, с които ги заливат медиите, т.нар. „политици“ и пр. Но знае ли човек, могат да се появят отнякъде някакви изкусни пропагандатори да подведат хората. Дано не се появяват никога, а колкото повече хора видят надписа и се замислят – толкова по-добре.

 

 

Реклами

4 thoughts on “Разделяй и владей

  1. Точно такъв надпис висеше на дувара на къщата ни до смъртта на дядо. Не че е бил кой знае колко заможен, просто не е бил ентусиаст да го кооперират и е хвърлял лют къч на ТеКеЗето. В един момент, след няколко счупени ребра, някоя и друга спънка децата му да учат по-нагоре, абе след като се е доброволно и решително класово осъзнал, човекът най-после е влезнал там. Обаче надписът не беше заличен. И дядо ми ежегодно си го баданосваше отгоре, да не вземе да изчемрее. „Защо го правиш“, питах. „За да знаят , че още съм жив. Тия, дето го написаха, отдавна измряха. ‘Ма я съм си жив и до днеска, а ТеКеЗето го нема. И по- добре“ .

    Харесвам

  2. И на къщата на моята стара майка (баба) Анастасия (Таса) Минковска е имало такъв надпис!Светла й памет и мир на душата й!Останала вдовица с две невръстни деца на 33 години! Дядо ми (дедко) Петър Минковски загива през 1944 година при гр. Прищина – Сърбия на 37 години! Колко весели лета сме прекарали на село! И доста работехме, но и игра падаше!Спомени, спомени…

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s