Има ли разлика?

Стегате ли сбора? Ако сте излепили вече мутваците и ви е останала само некоя черга за препиране, значи сте почти готови. Докато почивате можете да си сипете една студена бира и да хвърлите едно око на една брегарска история отпреди 100 години.

За баначените в нашето село се знае много, няма нужда да ви разказвам. Предлагам ви една история от техния живот, неволи от 1918 г. Понеже снимката по-долу не е особено добра (за което се извинявам и обещавам да набавя по-качествена), а и калиграфският шрифт с едновремешния правопис се разчита трудно, предавам накратко най-същественото.

Това е заявление от българо-католическото църковно настоятелство в с. Брегаре до министъра на държавните имоти, написано на 01.11.1918 г. В него настоятелството посочва, че в селото има малка общност от католици, малка църква, свещеник и настоятелство. Църквата обаче няма никакъв имот и приход, което прави издръжката трудна. Затова настоятелството моли на църквата да бъде дадена държавната земя, с която е бил оземлен „някой си Антон Жигалов“, който се бил върнал обратно в Банат през 1899 г. Имотът му бил две ниви от по 15 декара. Ето снимки на заявлението:

Кликнете върху снимката за по-голям размер.
Кликнете върху снимката за по-голям размер.

Отговорът от 02.12.1918 г. се чете ясно, мисля, че няма нужда да ви го преразказвам. По закон не можело, трябвало да пишат до Народното събрание, то да разреши. Все пак е получен отговор след един месец, нещо, което в нашето електронно, сателитно и пр. време, обикновено е немислимо.

Кликнете върху снимката за по-голям размер.
Кликнете върху снимката за по-голям размер.

Какво се е случило по-нататък не е ясно. Няма повече документи по въпроса. Вероятно не е писано повече до разни висши ведомства и хората просто са започнали да работят земята.

В папката обаче има още един интересен документ от декември 1918 г. Ето го:

Кликнете върху снимката за по-голям размер.

Виждате с какво се е занимавало ръководството на католическата църква в България по това време. Интригантство, кадруване и др. В папката, в която е преписката по брегарския въпрос, има най-различни документи за вътрешните борби за власт и влияние. Нищо чудно, че брегарското църковното настоятелство само се е захванало да си помогне по въпросите за с издръжката и грижата за църквата и за вярващите. Католическа църква, поп и настоятелство в Брегаре е имало дълги години след това. Значи са се справяли добре и сами.

Та исках да ви питам: според вас има ли разлика – тогава и сега?

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s