Останаа ли баначене?

Деда ми Борис, Бог да го прости, бе православен, ама знаеше да ортува, що бе израсъл в банашката маалъ. Баначенете му викаа „Барто“, така му било името по банашки. Даже един път, кога бил мъничек са намъкнал с банашките дечурлиа в тейната черкова. Расправа стареца: „Глеам, влазат един по един в една стаичка, па влезнах и азе. Добре, ама вътре из едно прозорче, замрежено такова, попа ма гледа, позна ма и вика: „А, Борко, ти – не. Бегай.“

И те така те, сблъсък на колтури и конфесии… Пазиле са са баначенете, разправаше деда ми, да са не мешат с православните. Вечер, коги младежтъ са расожда, дъртежтъ седи отстранъ и варди да не би некой да земе непозволено да земе да залитне къде не требва. Намерих една снимкя на тиа, къде са ги вардиле, да са не мешат – банашки момичета от Брегаре, 1926 г.

После доваждат други времена, ората почват да са мешат. Сеги в нашто село почти нема останале баначене. И черковата а западнала, ма то като нема ора, нема и черкова. Ку остане време ша подира още матрял за баначенете в Брегаре и ша напиша още.

Мола ви са, ку неко познае баба си ели па пребаба си на снимкята – да са обади. Като гледам тиа дечурлиа на снимкята сака а са раждани некъде 1912-1913 г.

Фотографиата съм ги зимал от един блог на банатските българи: https://starbisnov.blogspot.com/search?q=%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80

Реклами

3 thoughts on “Останаа ли баначене?

 1. На средния ред,от дясно на ляво е моята баба Ана Матеева (по мъж ) Саламанова.За съжаление на вашето село,беше премахната от регистрите ви за не бъде наследница на баща си Матей (от Цикровите)

  Харесвам

  1. Интересно. Коя е поред? Наследство, и тогава и сега, не се получава по регистри, а с удостоверение за наследници. Заличаване от регистрите не лишава от него. Ше видим какво повече можем да разберем.

   Харесвам

 2. Втората от дясно на ляво на средния ред,да думата регистри я написах ей така,най вероятно не е в писана в удостоверението за наследници.Жалкото е ,че някой се е опитал да заличи съществуването на един човек.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s