Помните ли?

Било ли е, не е ли било?… Защо е било? Защо първо едното, после другото? Какво е последвало? Какво сме научили от всичко това? Въпроси в главата на човек, роден много след това. Още повече са въпросите за човек, роден след 1990 г. Можем да започнем да отговаряме подред, пък докъдето стигнем.

Било е. Започнало е на днешния ден преди точно 50 г. Заради протест на държава, която векове е била в Австро-унгарската империя, после независима, и на която без да питат, насаждат неискан и недомислен ретрограден режим на управление. Тя не иска творенията на болните мозъци, иска нормален живот. Който обаче е слаб в главата, обикновено е силен я в ръцете, я в краката. И искащите нормален живот биват наритани здраво, за назидание на останалите, да не правят така.

Защо ви разказваме всичко това? Защото човек от Брегаре е бил мобилизиран в част от войските на Варшавския договор при инвазията в Чехословакия на 21.08.1968 г. Какво е било това нахлуване за него се надяваме да ви разкажем скоро.

Снимката, която е приложена, е на фотографа Владимир Ламер. Разказва без думи. Една от малкото останали, защото първо – снимането на инвазията е забранено, и второ – властта издирва изземва и унищожава всички направени филми и снимки. Тази фотография е част от изложба, по случай годишнината. Източник: https://www.mzv.cz/sofia/bg/x2002_05_16_1/x2017_11_03/x2018_05_15.html

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s