Времето

Тоя часовник е произведен преди повече от 50 г. И никога след сглобяването си не е бил особено точен. С годините става все по-зле, отмерва и отбелязва със странни звуци време, несъответстващо на нито една позната система, и неприложимо никъде по света. Докато накрая е захвърлен сред купища други вехтории и е обект на язвителни забележки. Всъщност не само язвителни.

Часовникът е съветски. Циферблатът му е разграфен на известните ни секунди, минути и часове, има си и малка и голяма стрелка, които обаче се движат между графите със скорост, непозната при конвенционалните часовници и отбелязва с особен звън важните според него моменти, които също не са познатите ни кръгъл и половин час. Изобщо – има си собствено мнение, което няма нищо общо с действителността. Както отбеляза настоящия му собственик: “също като Съветския съюз.” Можем да допълним: да не ти се налага да се движиш по неговото виждане…

Ето ви и видео, за да придобиете ясна представа: https://youtu.be/UnN2ygEvqIA

Някои ще кажат – куп глупости си изписал на девети септември за един повреден стар часовник. Други ще забележат – Айнщайн доказа, че времето е относително, може и часовникът да си отмерва точно, например как тече то на сондата „Вояджър“, а звънът да отбелява излъчването в космоса на „Излел е Дельо хайдутин“. Може и така да е. Ама надали.


One thought on “Времето

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s